ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи





Спорт



Вријеме

ВЈЕРСКИ ТУРИЗАМ


На подручју општине постоји већи број вјерских објеката који представљају, због својих културно-историјских или вјерских добара, значајну туристичку вриједност.

Манастир Покрова Пресвете Богородице - Манастир, задужбина породице Ђекић, налази у селу Доња Бишња, недалеко од локалног пута Дервента-Календеровци. Удаљен је 5 километара од градског насеља Дервенте. Манастирски комплекс чине манастирска црква Покрова пресвете Богородице освештана 2006. године, параклис светог Николе освештан 2013. године, те двоспратни конак, економска зграда, стара кућа са музејском збирком и воћњак са 1.800 садница јабуке и крушке. У манастирској дестилерији производи се ракија од крушке и шљиве, те ликер од вишње.

Манастирска црква светог Илије - Манастирска црква налази се у селу Доњи Детлак. Удаљена је од градског насеља Дервента 14 километара и два километра од магистралног пута Дервента Прњавор. Манастирски комплекс чине једнобродна црква освештана 1913. године, обновљена и поново освештана 2010. године; парохијски дом изграђен 1998. године и дограђени манастирски конак освештан 2012. године; гробље са мрамором из 15. вијека; црквена зграда гдје је била смјештена школа; љетниковца, а недалеко од цркве налазе се амбарине и локалитет Ћелија. Цијели комплекс је 2010. године проглашен културно-историјским добром.

Црква Успења Пресвете Богородице - Остаци миниране цркве Успења Пресвете Богородице Велика Госпојина налазе се у Српској вароши, између локалног пута Дервента - Календеровци и пута од Српске Вароши према центру градског насеља Дервента. Црква је грађена од 1851. до 1855. године, а освештана 1862. године. У периоду свог настанка била је највећа православна богомоља у Босни, а у оквиру црквене општине постојала је и српска школа. Срушена је на Спасовдан, 4. јуна 1992. године.

Саборни и спомен храм Успења Пресвете Богородице - Саборни и спомен храм Успења Пресвете Богородице налази се у центру градског насеља Дервента, на Тргу православља. Храм је посвећен свим погинулим српским војницима протеклих отаџбинских ратова, а освештан је 2010. године. Једнобродна грађевина рашког је стила, димензије 27 x 24 метра. Објекат је једноставан, монументалан са једном централном куполом висине 27 метара, звоником висине 47 метара и криптом у основи. Црква је саливена од бетона, обложена са унутрашње стране опеком и покривена бакром. Порту храма чине уређене пјешачке стазе и цвијећњаци.

Црква Св. Великомученика Цара Лазара Српског - Црква светог великомученика цара Лазара Српског се налази у селу Појезна. Смјештена је у централном дијелу села, 24 километра удаљена је од градског насеља Дервенте. Једнобродна црква освештана је 1968. године, а обновљена 2007. године. Раније на истом мјесту постојала је Црква светог Николе срушена 1892. године и Црква светог Илије изграђена 1895. године, а срушена 1968. године.

Црква Св. Преподобног Сисоја Великог- Црква Преподобног Сисоја Великог је завјетна црква у селу Мишковци. Смјештена је на јужној падини брда Вис, у сеоском гробљу, а поред сеоског пута Мишковци - Трстенци. Удаљена је девет километара од општинског центра, и један километар од магистралног пута Дервента Прњавор. Црква је изграђена 1979. године на локацији раније црквице (ћелије). Сваке годние, на празник Светог Сисоје 19. јула, у цркву на молитву долази велики број православних вјерника.

Парохијска Црква Св. Вазнесења Господњег - Црква Вазнесења Господњег налази се у селу Велика Сочаница, а удаљена је 14 километара од градског насеља Дервенте. Једнобродна црква, димензија 21 х 9,50, грађена је од 1922. до 1934. године, а освештана 1936. године. У цркви је 2004. године мироточила икона Светог Николе , а у цркви се чува мањи број старих књига, сасуда и икона.

Самостан Плехан - Самостан Плехан смјештен је на брду Плехан (315) у селу Ковачевци, девет километара југоисточно од градског насеља Дервенте. Ферман за градњу издат је 1850. године, а градња цркве трајала је од 1869. до 1874. године, а самостан је грађен од 1870. до 1874. године. Изграђена црква била је малена, па се нова, већа црква се од 1898. до 1902. године. Објекат је био у неороманичком стилу са тробродним простором и са два низа ступова са полукружном апсидом и кором, те са два торња који су изграђени 1904. године. Црква је осликана 1909. године, а истицала се композиција Навјештење, те витражи и мозаици. Нова зграда самостана изграђена је 1932. године. Црква и самостан срушени су у рату 1992. године, а у току је њихова обнова.

Црква Светог Јураја Мученика - Црква се налази у центру градског насеља Дервента. Изграђена је 1977. године, срушена у рату 1992. године, а обновљена је 2008. године. На истом мјесту раније се налазила католичка црква светог Винка изграђена је 1882. године, а срушена у Другом свјетском рату. Црква је обновљена послије рата, а страдала је у потресу 1969. године.

Градска џамија - Градска џамија или Али-агина џамија смјештена у центру градског насеља Дервенте. Џамија је основана крајем 16. вијека, а налазила се центру некадашње дервентске тврђаве. Објекат је реконструисан 2005. године и отворен 2011. године. Грађевина има два појаса прозорских отвора и покривена је четвероводним кровом, а поред џамије налазило се изграђено осмоугаоно турбе.

Долњачка џамија - Долњачка џамија је смјештенa 150 метара сјевероисточно од центра грдског насеља Дервента. Џамију је основана крајем 16. вијека, а објекат је реконструисан 2012. године. Џамија је квадратног облика са куполом изнад средишњег простора и дрвеном мунаром. Џамија је националани споменик БиХ.



: 6120

Назад
Врх странице
Буџет



Скупштински материјал



Јавне расправе







Линкови