ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

СЕОСКИ ТУРИЗАМ


На подручју општине Дервента, постоје добри услови за развој сеоског туризма, као што су очувана природа, чист ваздух, богато етно-културно наслијеђе, гастрономија, могућности за одмор, шетњу и рекреацију, те близина културно-историјских споменика. Од понуде на селу истичу се смјештај на селу излетишта, воденице, етно-поставке и стари занати.

Смјештај Дармил Смјештај на селу, власништво Боре Благојевића, се налази у селу Велика Сочаница, уз локални пут Дервента Осиња. Смјештај чине двије трокреветне и једна двокреветна соба, купатило и остава у приземљу, те једна двокреветна и једна трокреветна соба, трпезарија и купатило на спрату.

Смјештај Недић Смјештај на селу, власништво Здраква Недића, се налази у селу Трстенци , у близини магистралног пута Дервента-Србац и ријеке Саве. Смјештај чине три собе капацитета осам лежаја, те сала за ручавање, дневни боравак и билијар салон.

Излетиште Надеша - Излетиште, власништво Ненада Кукића, се налази 27 километара од градског насеља Дервента, односно недалеко од сеоског центра Осиње и сеоске цркве. Излетиште чине стара риглована кућа, четири кијера, видиковац са столом и клупама за сједење, те стара воловска кола и оруђа за обраду земље, те вртешка и тобоган за дјецу. У првом кијеру налази се предмети које су користиле жене на селу у прошлости: натра, прибор за прање веша, обраду лана и конопље и други. У другом кијеру налазе се предмети који су користили мушкарци, а истичу се: стари радни сто и алат за обраду дрвета. Трећи кијер посвећен је Нади Кукићу, брату власника одморишта, који је страдао у рату 1992-95. У старој риглованој кући се налазе примјерци мушке и женске народне ношње, стари кревет, ормар из 1938. године, музички инструменти, те огњиште са разним кућним предметима: синија, чанак и дрвене кашике и слично.

Докића млин - Воденица, власништво Бранка Докића, налази се на рјечици Лупљаници, у селу Горњи Календеровци. Изграђена је 1907. године, а обновљена 2010. године. Уз Воденицу се налазе брана, неколико мостића преко акумулације, брвнара у изградњи, љетниковац , те простор за одмор и рекреацију.

Стевића млин - Воденица, власништво Милована Миловановића, налази се на ријеци Укрини у селу Дријен и једина је сачувана воденица на Укрини. Изграђена је 19. вијека, обновљена 1975. године, а реконструисана 2010. године.

Завичајна кућа породице Ђекић - Етно поставка, власништво Славка Ђекића, налази се у селу Жеравац, седам километара од градског насеља Дервента, одноно 500 метара од магистралног пута Дервента Брод. У старој породичној кући налази се велики број старих предмета из прошлости, а поред куће се налазе два кијера са старим предметима.

Жикин ранч Етно поставка, властништво Живка Катанића, налази се у селу Церани, 20 километара од градског насеља Дервента. Поставку чине велики број предмета и оруђа карактеристичних за ово подручје, а који су коришћени у прошлости у сеоским домаћинствима.: 6473

Назад
Врх странице
БуџетСкупштински материјалЈавне расправеЛинкови