ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

МАНИФЕСТАЦИЈЕ


Током године на подручју општине Дервента одржавају се бројне манифестаицја у оквиру културних догађаја Прољеће у Дервенти, Студентксо љето, Велико Госпојински сабор, Октобарски дани културе и Никољданске и Божићне свечаности, а постоји и велики број спортских догађаја, те вјерских манифестација по дервентским селима црквени зборови.

Креативни бувљак - Културна манифестација која има за циљ развој, популаризацију и презентовање креативних способности младих, а у оквиру манифестације се одржава и музички концерти. Манифестација се одржава на Васкрс, организатор је удружење грађана Шарло, а одржава се од 2011. године.

"Дјечији осмијех" - Фестивал хумора и дјечијег стваралаштва има за циљ развој креативности код младих. Манифестација се одржава у мају, организатор је Основна школа "19. април, а одржава се од 2005. године.

Бициклом манастирима Укринскe долине - Бициклијада има за циљ развој спортских и рекреативних активности код младих и упознавање са културно-историјским насљеђем уз долину ријеке Укрине. Манифестација се одржава крајем јуна или почетком јула, бициклијаду организује Јавна установа Туристичка организација општине Дервента, а одржава се од 2012. године.

Међународни сусрети песника - Прљача - Културна манифестација која има за циљ развој у унапријеђење пјесничког стваралаштва. Сусрети се организују почетком августа, организатор је Српског књижевног клуба "Вихор", а манифестација се одржава од 2001. године.

Међународна ликовна колонија Патковача - Културна манифестација која има за циљ развој и унапријеђење ликовне умјетности и заштита ријеке Укрине. Колонија се одржава у августу на излетишту Патковача на ријеци Укрини код градског насеља Дервента, организује је Удружења ликовних стваралаца "УЛИКС", а одржава се од 2004. године.

Дак бич фест - Музичка манифестација која има за циљ промоцију алтернативних музичких бендова. Концерти се одржавају у августу на излетишту Патковача, организатор је удружења грађана "Шарло", а манифестација се одржава од 2012. године.

Републичка изложба сточарства - Привредно-културна манифестаицја која има за циљ развој и вредновање пољопривреде и народног стваралаштва. Манифестација се одржава у августу у Великој Сочаници, организатор је предузеће "Лазаревић микропром", а одржава се од 2008. године.

Дервентски сајам привреде и туризма - Сајам изма за циљ развој и унапријеђење привреде и туризма. Манифестација се одржава у августу, организатор је Јавна установа "Спортско културни центар Дервента", а одржава се од 2006. године.

Дервентски вашар - Приврено- забавна манифестација, једна од најстарих манифестација у Босни и Херцеговини и један од највећих вашар у бившој Југославији. Одржава се на Велику Госпојину 28. августа, организатор свих активности је Општина Дервента, а одржава се од 1851. године. У оквиру "Дервентског вашара" одржавају се: сомијада на реци Сави, међународни турнир у одбојци на пјеску, Бата турнир у рукомету, моторијада, Вашарски куп и Фишијада.

"Босиљковање" - Међународна смотра фолклора има за циљ презентовање фолклорног стваралаштва и културе других народа и држава, дервентског публици. Манифестација се одржава у октобру, организатор манифестације је Културно-умјетничког друштва младих "КУДМ Босиљак", а одржава се од 1996. године. Етно-гастро дервентског краја - Циљ изложбе је презентација ријетких старих предмети и машине из сеоских домаћинстава, те рукотворине, храна и пиће дервентског краја, учесницима фестивала "Босиљковање". Изложба се одржава од 2012. године.

Дервента Футсал - Спортска турнир у малом фудбалу који окупља екипе из региона. Одржава се у децембру, Организатор је у Јавна установа "Спортско културни центар Дервента", а одржава се од 2000. године.
 : 6241

Назад
Врх странице
БуџетСкупштински материјалЈавне расправеЛинкови