ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

ЛОВ И РИБОЛОВ


Конфигурација терена, распрострањеност водних токова и значајна вегетација пружају повољне услове за развој ловног и риболовног туризма. На подручју општине налази се ловиште Мотајица којим газдује Ловачко удружење Мотајица. Риболов се одвија на ријекама Укрини и Сави, а у надлежности је Спортско риболовног друштва Укрина.

Лов - Ловиште "Мотајица" површине је 50.782. хектара, налази се у средишњем сјеверном дијелу Републике Српске, највећим дијелом у општини Дервента и мањим дијелом у општини Добој и Србац. Ловиште је највећим дијелом равничаског карактера, надморске висине 90 до 330 метара, омеђено падинама планина Мотајице, Вучијака и Kрњина и водотоцма Саве, Укрине и Илове. Ловиште је испресијецано магистралним, регионалним и локалним путевима којима је обезбијеђен приступ у сваки дио ловишта. Око 49 % ловишта су оранице, 23 % шума и шикара, 7 % ливада и пашњаци, 5 % воћњацу и виногради, те 16 % осталих површина. Од животињских врста које су погодне за лов у ловишту су заступљени: срна, зец, дивља свиња, дивља патка, дивљи голуб, фазан, шумска шљука и пољска јаребица, те предатори - лисице, куне, дивље мачке и јастребови. Ловиште се константно насељава фазаном и дивљим зецом, врши се прихрана дивљачи у зимским условима и своди бројност предатора на подношљиву мјеру. Ловиште је интерно подељено у једанаест површина о којима бригу воде ловачке секције и покривено довољним бројем ловноузгојних и ловнотехничких објеката - хранилишта и солила за високу дивљач, високих чека, ловачких колиба и ловачких кућа. На Бабином брду изграђен је централни објекат за прихрану и узгој фазанских пилића површине 2,5 дунума, капацитета до 1.500 фазанских пилића који се након прихране расподјељују секцијама за насељавање ловишта. Чланови ловачког удружења који испуњавају законске услове за извођење лова имају право лова на комплетној површини ловишта дозвољеној за лов, чланови Ловачког савеза Републике Српске такође могу ловити као ловци-гости удружења и страни ловци који се баве спортским ловом могу ловити на подручју ловишта уз прописане одређене услове.

Ловачко удружење "Мотајица" Дервента основано је послије Другог свјетског рата, а броји око 600 чланова.

Ловачко удружење Мотајица Дервента;
Цара Лазара 33,
74 400 Дервента
00 387 (0)53 333 302
www.lu-motajica.org
lovackod@teol.net

Риболов - На подручју општине Дервента, риболов се одвија на ријекама Укрини и Сави. Уређена рибарска стаза налази се на Сави у Трстенцима и пружа одличне услове за такмичења. Најзаступљеније врсте риба у ријеци Укрини и Сави су: амерички сомић, сом, амур, бабушка, бјелица, балавац, буцов, бркица, црвенперка, чиков, деверика, гргеч, јез, клен, кечига, караш, кркуша, мрена, носара, пеш, плиска, плотица, сапача, смуђ, сунчаница, шаран, шкобаљ, штука, толстолобик, уклија, вијун, вретенац и друге.

Спортско риболовно друштво Укрина из Дервенте је основано 1946. године, а броји око 600 чланова.

Спортско риболовно друштво Укрина Дервента
Краља Петра 44,
74 400 Дервента
00 387 (0)53 334 667
www.bistrobih.ba: 6667

Назад
Врх странице
БуџетСкупштински материјалЈавне расправеЛинкови