ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЉЕЂЕ


Културно-историјско насљеђе, археолошки локалитети, етнолошка добра значајан су туристички ресурс општине Дервента. Најзначајни археолошки локалитети су Високо брдо - палеолитска станица, неолитско и енеолитско насеље у Горњој Лупљаници; Вис - илирска градина у Модрану, Сватовско гребље - средњовјековна некропола са исписаним мрамором; Сватовско гребље - средњовјековна некропола са исцртаним мрамором у Великој Сочаници и Културно-историјски комплекс Детлак.

Културно-историјски комплекс Детлак Комплекс чине манастирска црква са средњовјековном некрополом, амбаринама и пећином. Амбарине у Доњем Детлаку чине 23 рупе у камену, смјештене на косој каменитој стијени у непосредној близини православне манастирске цркве Светог Илије у Доњем Детлаку и локалног пута кроз Доњи Детлак. Локалитет је удаљен 13 километара од градског насеља Дервента. Дубина амбарина је од 1,5 до 2,8 метра, средине широке од један до 1,8 метара и ширине отвора од 0,45 до 0,60 метара. Пећина је удубљење у стијени која су створена радом људских руку, а која подсјећају на олтарски простор неке богомоље. Највјероватније да се на овом локалитету налазила монашка испосница или мањи вјерски објекат. Средњовјековну некрополу чини мрамор са уцртаним Андријиним крстом, а највјероватније је подигнут некој истакнутој личности.

Музејска збирка У Јавној установи Народној библиотеци Бранко Радичевић, која се налази у центру градског насеља Дервента, налази се музејска збирка. Етнолошки дио збирке чине предмети сеоског и градског покућства, археолошкогеолошки дио чине артефакти са археолошких локалитета и различите стијене и минерали, а историјски дио збирке чине предмети и документи из прошлости.
 : 5574

Назад
Врх странице
БуџетСкупштински материјалЈавне расправеЛинкови