Nazad

14.07.2017 15:35:33 [Protokol]

Dervenćani učesnici Petrovdanske izložbe stvaralaštva

Dervenćani, koji se bave izradom rukotvorina,predstavili su se po prvi put na manifestaciji "Petrovdanska izložba stvaralaštva" u Kozarskoj Dubici, održanoj na Petrovdan.
Organizator manifestacije bili su Opština Kozarska Dubica i Turistička organizacija Kozarske Dubice.
Izlagači iz Dervente su se predstavili ikonama izrađenim metodom pirografije,tapiserijama, suvenirima od stakla ,šargijama i violinama, te ručno rađenim tekstilnim radovima i antikvitetima.
Slavko Marković iz Živinica se bavi izradom šargija i violina, pa je na izložbi odsvirao i nekoliko derventskih kola."Drago mi je da našu tradicionalnu šargiju mogu da predstavim  i u drugim krajevima  gdje nije čest muzički instrument.Ljudi se raspituju za šargiju, vole da vide taj instrument,a vole i da čuju našu muziku",kaže Marković.
Ružica Marić iz Osinje izrađuje razne pletene predmete i zadovoljna je svojim predstavljanjem u Kozarskoj Dubici,a drago joj je što je imala priliku da posjeti znamenitosti opštine.
"Dervenćani su imali priliku da posjete centralni dio grada i gradsko šetalište te da posjete seosko domaćinstvo  Banjac i manastir Moštanicu", rekla je Marićeva.
Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić ističe da predstavnici Kozarske Dubice redovno dolaze na Sajam privrede i turizma u Derventi te da je ovo bila prilika da i Dervenćani prisustvuju na jednoj takvoj manifestacija u Kozarskoj Dubici.
Svojim radovima su se u Kozarskoj Dubici predstavili Marinko Dumanić,Ratko Pećić,Sanja Avramov,Slavko Marković,Snežana Pavković,Kata Stupar,Koviljka Đuraš i predstavnice Udruženja žena "Derventa",sekcija Osinja, Ružica Marić,Zdravka Popović,Vida Delić,Dušanka Stanić i Ruža Keser.


Broj pregleda: 163

Vrh stranice