Nazad

25.08.2016 16:05:30 [Protokol]

Otvoren 11. derventski sajam privrede i turizma

 

 

 

 

 

 

Uz prigodan program, juče je otvoren 11.derventski sajam privrede i turizma .
Sajam je otvorio Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva,a svečanosti otvaranja sajma su, pored rukovodstva opštine, prisustvovali i Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS ,Zlatan Klokić ,ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, načelnici susjednih opština i mnogobrojni građani.
Ministar Đokić je istakao da Vlada RS podržava ovakve privredne manifestacije jer je to prilika da izlagači iz raznih dijelova Republike Srpske izlože svoj program i prezentuju svoju djelatnost.
"Velik broj stranih firmi govori o tome koliko je povjerenje u privredni ambijent ovdje i u Republici Srpskoj.Nama je cilj da kroz ovakve manifestacije promovišemo dobre privredne poduhvate, dobre kompanije i proizvode,a da istovremeno pokažemo da je smisao naše djelatnosti upravo podsticanje ekonomskog rasta  i podsticanje proizvodnje",rekao je ministar Đokić i dodao da je industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prvih 6 mjeseci porasla za 5,6 posto, a očekuje se da će vrijednost bruto društvenog proizvoda biti negdje oko 3 posto, što će biti izuzetna stopa rasta."Teškoća ima ali Vlada nastoji da se bori sa njima i nalazimo najbolja rješenja  i stvaramo pretpostavke za ubrzaniji razvoj privrede", rekao je na kraju ministar Đokić.
Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je istakao da se ponosi sajamskom manifestacijom i da je ona jedna u nizu koje se organizuju u povodu 165.derventskog vašara i Krsne slave opštine-Velike Gospojine.
"Ova manifestacija predstavlja ono o čemu se priča o Derventi koja je po mnogim parametrima zauzela vodeću poziciju u Republici Srpskoj, a po dobrom broju parametara i u BiH.Veliki broj izlagača na sajmu svjedoči o tome da ovo što radimo, radimo dobro. Privreda Dervente učestvuje sa više od 50 posto u izvozu dobojske regije i 10 posto u izvozu RS.Imamo najmanju stopu zaduženosti, samo 6,72 posto i najmanju stopu nezaposlenosti",rekao je načelnik Simić i pohvalio organizaciju sajma.
Direktor Sportsko kulturnog centra u Derventi Miroslav Simić,koji je i organizator ove manifestacije, ističe da je na sajmu oko 130 izlagača, na više od 3.200 kvadratnih metara sajamskog prostora i dodaje da je zadovoljan kako protiče sajam.
Na svečanosti otvaranja sajma učestvovali su SKUD "Derventa" i pinkova zvijezda Jelena Đurić iz Modriče,a posjetioci su mogli vidjeti i skokove padobranaca prijedorskog kluba padobranaca.U toku sajamskih dana biće izvedena dječija predstava i druženje sa Malcima, Mašom i Medvjedom.
Sajam će trajati do 26.avgusta.
Suorganizator sajma je Turistička organizacija opštine Derventa, generalni pokrovitelj je Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma, a pokrovitelj je načelnik opštine.
Uz mnoštvo sajamskih popusta i poklona, posjetiocima je služeno točeno pivo i roštilj.  Broj pregleda: 133

Vrh stranice