Nazad

24.08.2017 13:09:54 [Protokol]

Otvoren 12. Sajam privrede i turizma u Derventi

 

 

 

 

 

 

Ministar industrije,energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je juče u Derventi 12.Sajam privrede i turizma, na kojem učestvuje 130 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.Sajam se održava na više od 3.200 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora ,u okviru tradicionalnog 166.Derventskog vašara koji je prepoznatljiv kao najposjećeniji događaj u okruženju.
Otvarajući sajam ministar Đokić je rekao da je Derventa jedna od najznačajnijih privrednih destinacija koja ostvaruje više od 11 odsto od ukupnog izvoza Srpske i da zato Vlada RS značajno podržava ovu lokalnu zajednicu.
"Dvanaesti put značajno podržavamo ovu sajamsku manifestaciju koja napreduje iz godine u godinu,a ovogodišnja ima 30 odsto više izlagača.To daje snažnu dimenziju koja utiče kao podstrek novim djelatnostima i ukupnom ambijentu razvoja",rekao je Đokić.On je istakao da su pokazatelji rasta industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj  u 2017. godini veći za 4,02 odsto u odnosu na isti period prošle godine,a da je za prvih šest mjeseci bruto društveni proizvod veći za 2,2 odsto.
Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i ministar za ekonomske odnose  i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.
Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je rekao da je ova lokalna zajednica napravila korektno privredno okruženje , transparentnim i odgovornim ponašanjem prema inostranim ulagačima i svim privrednicima."Prošle godine Derventa je imala 350 miliona izvoza,a na nivou Republike Srpske to je 11,08 odsto.Ušli smo u red lokalnih zajednica koje visoko kotiraju u samom vrhu Republike Srpske ali i BiH", rekao je načelnik Simić.On je dodao da se mnogo veći gradovi i opštine mogu ponositi ako imaju na jednom mjestu više od 130 izlagača  i dodao da je ponosan na Sajam privrede i turizma koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača.
Miroslav Simić, direktor Sportsko-kulturnog centra Derventa koji je organizator Sajma, je istakao da su na sajmu i ove godine neki od izlagača koji su postali partneri sajma jer su prisustni od prve godine.
Na sajmu su prisutni izlagači iz oblasti energetike,prehrambene ,tekstilne,kožarske industrije,zdrave hrane i eko proizvoda te izlagači montažnih kuća i auto kuća.
Ceremonju svečanog otvaranja Sajma upotpunio je bogat kulturno-umjetnički program.
Sajam privrede i turizma se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma RS, Privredne komore RS i načelnika opštine Derventa.
Sajam će biti zatvoren u petak,25.avgusta u 16,00 časova.
 

 Broj pregleda: 198

Vrh stranice