Назад

ПОЉОПРИВРЕДА


 

РАТАРСТВО

Највеће пољопривредне површине на подручју општине заузима ратарска производња и то највише житарице, па крмно биље, уљарице, а у мањем проценту љековито и индустријско биље. Укупна површина под ратарско повртларским усјевима је 15.280 ха, житарице заузимају око11.430 ха, од тога се под кукурузом налази око 7.000 ха, пшеницом 2.330 ха, а 2.100 ха под осталим житарицама (зоб, јечам, тритикале), под уљарицама (соја , сунцокрет и уљана репица) се налази око 700 ха, под сточним крмним биљем око 2.300 ха.
У посљедњих неколико година долази до повећања површина под уљарицама, дјетелинама, вјештачким ливадама и кукуруза за силажу у односу на површине под житарицама.
На подручју општине постоји дорадни центар при АД Пољопривредник, капацитета 3 тоне/сат. У протеклој години је дорађено 1.278 тона житарица (пшенице, ражи и јечма) и у овој години се очекује повећање производње.

Повртларска производња из године у годину се повећава и све више заузима обрадиво земљиште. Највише је заступљен кромпир, пасуљ, паприка, парадајз . Под поврћем се засије око 850 ха. Посебно треба истаћи производњу поврћа у затвореном простору (пластеници) чије се површине и објекти сваке године повећавају. Предност ове производње је у квалитетнијим производима, производња се одвија у току цијеле године и количински је већа по јединици површине.

Климатски услови омогућују интензивну производњу воћа на подручју општине Дервента али је она углавном усмјерена на производњу која служи за задовољење властитих потреба домаћинства. Највише је површина под шљивом, затим јабуком, крушком,вишњом. С обзиром на чињеницу да су то углавном старији воћњаци гдје је изостала примјена технолошких мјера и заштите, потребно је приликом заснивања младих засада приступити провођењу савремене технологије гајења, користећи квалитетан садни материјал, уз неопходну стручну помоћ. У посљедњих неколико година на подручју општине је засађено око 50 ха нових засада јабуке, шљиве и крушке и око 6 ха плантажних засада винограда. Потребно је и даље стимулисати произвођаче кроз подстицајна средства да се опредјељују за садњу плантажних засада с циљем интензивирања воћарске производње. На подручју општине дјелује удружење произвођача и прерађивача воћа Воћар.

У области хортикултуре треба истаћи узгој различитих форми декоративних, медицинских и ароматских биљних врста.
 


: 4198

Врх странице