Назад
ОБРАЗОВАЊЕ

ЈАВНА УСТАНОВА СТРУЧНА И ТЕХНИЧКА ШКОЛА ДЕРВЕНТА

Адреса школе:
    Светог Саве бб, 74400  Дервента
Електронска адреса: ссрзс.де@теол.нет
Веб: хттп://www.ситсд.орг
Телефон и факс: 053 331 161    

Директор:
Бранка Јовић

Традиција средњег образовања на подручју Дервенте је дуга и богата. У вријеме аустроугарске окупације Дервента је била значајан економски, саобраћајни и културни центар ових простора. Дервентски срез је тада, крајем 19. и почетком 20. стољећа, по броју становника  и по броју основних школа ,био  највећи у земљи па се јавила и потреба за оснивањем средње школе. Идеја је реализована 1912. године оснивањем прве средње школе Гимназије, а двије године касније, 1914. године и отварањем Учитељске школе  која се тада звала Репарандија.1929. године је отворена Државна гранска мјешовита школа, потом и Пољопривредна и Шегртска школа.

Послије II свјетског рата па све до 1992. године, ученици су похађали наставу у Средњошколском центру који је био подијељен у четири ООУР-а и био један од већих и опремљенијих у Босни и Херцеговини са преко четири хиљаде ученика.

За само три мјесеца  ратних дејстава  у Дервенти током 1992. године, Средњошколски центар је претрпио велика оштећења. Захваљујући досљедности и ентузијазму руководства школе, неколицине професора и радника, створени су минимални услови за почетак рада ове школске установе.  

Стручна школа за радничка занимања почиње са васпитно-образовним радом 16.11.1992. године са 380 ученика распоређених у 17 одјељења. Ученици су се школовали у три струке и осам занимања, а наставу су изводила 23 радника у радној обавези.

Захваљујући донацијама норвешке фондације Санднес-Дубровник, средствима Министарства просвјете и културе РС и локалне заједнице, школа је опремљена и створени су нормални услови за рад.  Посебан акценат  је стављен  на опремљеност Пољопривредне школе која  је укључена у ЕУ ВЕТ програм и донирана јој је  опрема за извођење практичне наставе. Пољопривредна школа  као  посебно значајна јединица ове школске установе, развија школску економију у оквиру простора  саме школе и развија сарадњу са Институтом за пољопривреду у Бањалуци.

У школској 2014/15. години, наставу у овој васпитно-образовној установи похађа  541 ученик у 21. одјељењу.

Ученици се образују за десет занимања у четири струке:
           - економија, право и трговина ( економски техничар, пословно-правни техничар и трговачки техничар
           - пољопривреда и прерада хране (пољопривредни  и ветеринарски техничар)
           - угоститељство и туризам  ( туристички техничар, конобар и кувар)
           - машинство и обрада метала (бравар, обрађивач метала резањем )

Школа ради по важећим наставним плановима и програмима и настава је стручно заступљена. Посебна пажња се поклања практичној настави. Наставу у школској 2014/15. години изводи 45 радника, ваннаставног особља је шест, а као помоћно особље је запослено девет радника.

Сем образовног рада кроз наставне и ваннастване активности, велика пажња се поклања и васпитном раду са ученицима. У школи дјелују Савјет ученика који својим радом промовише права и обавезе ученика али је организатор и многих хуманитарних акција на нивоу школе са циљем помоћи социјално угроженим породицама и дјеци са сметњама у развоју. Осим тога , ученици редовно учествују у акцијама добровољног даривања крви коју организује ОО Црвеног крста. У оквиру ваннаставних активности ученици издају школске новине Стршко, активан је школски интернет радио,  школски видео и школска wеб страница: ситсд.орг.

Ученици ове школе су учесници многобројних такмичења на којима су остварили значајне резултате из области информатике, економије, књиговодства, угоститељства,металске струке и  спорта.  Учесници су на Сајму омладинског предузетништва у Бањалуци, Економије, информатике и књиговодства на Павловић универзитету у Добоју и манифестације  Дани зиме на Козари


:: 21090

Врх странице