Назад
ОБРАЗОВАЊЕ
ЈАВНА УСТАНОВА ОСНОВНА ШКОЛА НИКОЛА ТЕСЛА ДЕРВЕНТА
Адреса:
   Трг ослобођења 10
   74400 Дервента
Тел./факс: 053/ 333-265; 332-699
Е-маил: os106@teol.net
Директор: Љубиша Ђурић

Основна школа Никола Тесла је најстарија школа на подручју општине Дервента. Године 1879. извршен је први упис у основну школу у Дервенти па се та година сматра почетком постојања ОШ Никола Тесла. У зграду данашње ОШ Никола Тесла, која представља један од најрепрезентативнијих објеката у Дервенти и у којој су се школовале, за живот, науку и будућност припремале генерације Дервенћана, ушло се 1914. године са укупно 126 ученика у три одјељења првог разреда.
1916. године у објекат школе је премјештена Учитељска школа из Сарајева. Рад школе није престајао у току Другог свјетског рата али је са радом школа престала у периоду од марта 1992. године до септембра 1994. године због ратних дешавања на овим просторима. У том периоду школа је гранатирана и тотално опустошена. У послијератном периоду јужно крило објекта санирао је 1997. године Норвешки савјет, а 2001.године је организација World Vision санирала кров, средње и сјеверно крило школе. У санацији објеката и опремању наставним средствима у подручним школама учествовале су хуманитарне организације Arkobaleno из Пинерола, Bauer hilfen Bauern из Салцбурга, Симик те организација Санднес из Дубровника и Фонд за развој РС.

Школа данас дјелује под називом ЈУ Основна школа Никола Тесла Дервента и обухвата централну деветоразредну школу, подручну деветоразредну у Великој Сочаници и петоразредне подручне школе у Малој Сочаници, Босанским Лужанима, Пољу и Горњем Вишњику.
Наставу у школској 2016/17. годину похађа укупно 976 ученика у одјељењима од првог до деветог разреда. У централној школи има укупно 861 ученик. Настава од првог до петог разреда организована је у 21.одјељењу са укупно 499 ученика док су 362 ученика од шестог до деветог разреда распоређени у 17 одјељења.
У централној школи је и једно комбиновано специјално одјељење са 4 ученика (други, трећи, осми и девети разред).
У подручној деветоразредној школи у Великој Сочаници има укупно 74 ученика од првог до деветог разреда, распоређених у 7 одјељења.
У подручној школи Мала Сочаница има укупно 17 ученика распоређених у 2 одјељења. Наставу у подручној школи Босански Лужани похађа укупно 14 ученика, распоређених у 2 одјељења, док у подручним школама у Пољу и Горњем Вишњику има по 5 ученика, распоређених у по једном комбинованом одјељењу.
У школи је запослено укупно 122 радника, од тога 91 наставник 30 у разредној и 61 у предметној настави, девет радника у управи и стручни сарадници и 22 остали радници.
И у овој школској години у школи ради и продужени боравак за ученике првих, других и трећих разреда.

Осим редовне наставе, ученици ове школе похађају и часове слободних активности као што су ритмичка, литерарна , рецитаторска и драмска секција као и спортске активности (фудбал, кошарка, одбојка, рукомет и атлетика). Круна ученичког рада и труда огледа се у двије годишње приредбе као Смотра ученичких постигнућа и Дан ученичких постигнућа када се обиљежава и Дан школе- дан рођења научника по коме школа и носи име. Од осталих манифестација већ дужи низ година организује се Свечани пријем за  првачиће, обиљежавање Свјетског дана мира, полугодишњи и годишњи концерт ученика Музичке школе, концерт Вива ла мусица . Ученици ове школе постигли су велике успјехе на свим нивоима такмичења како на општинским тако и на регионалним, републичким али и интернационалним.

У школи дјелује Савјет ученика и Савјет родитеља који  својом активношћу помажу у раду школе. Чланови Савјета ученика  школе проводе већ низ година акцију Играчка и слаткиш за другаре у којој учествују сви ученици школе. Циљ акције је да се обезбиједи што већи број новогодишњих и Божичних  пакетића за дјецу са посебним потребама  из Удружења Сунце.

С обзиром да се школа налази у центру града, одувијек је била носилац не само образовног и васпитног него и друштвеног и спортског рада. У свом стогодишњем постојању школа је добитник бројних признања, диплома, похвала и захвалница за свој рад.

: 17634

Врх странице