Назад

ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

Дјечије обданиште ТРОЛ Дервента

Адреса:

Младена Стојановића бб

74400 Дервента

Телефон: 053/333-235

Директор:

Весна Шаин

Установа је одлуком Скупштине општине основана 1952. године под називом Дјечије обданиште. Први управник је била учитељица Ибришагић Азра, а први васпитач , такође учитељица, Крекић Олгица.
У посљедњем рату зграда обданишта је потпуно уништена па је 1997. године изграђен нови објекат. Изграђен је донаторским средствима норвешке Владе. У знак захвалности и сјећања на ову земљу, обданишту је дат назив Трол по малим бићима са репом , која по легенди, излазе по мраку и живе свој весели живот. Они који се не успију вратити кућама прије него што сване и које ухвати било каква свјетлост , претварају се у камен или стијену. То је једна од легенди зашто Норвешка има пуно стијена, у коју вјерују сви Норвежани.
Од 2012. године обданиште је регистровано као Јавна предшколска установа Трол.

Основни задатак Установе је да обезбиједи дневни боравак дјеце , васпитно-образовани рад, превентивно здравствену и социјалну заштиту кроз организовање цјелодневних , полудневних, краћих интересних , повремених и других различитих облика рада са дјецом до поласка у школу.

У Установи се реализује и програм припреме дјеце пред полазак у школу за дјецу која не бораве у обданишту. Организација рада обданишта је усклађена са потребама већине запослених родитеља, са законским и другим прописима те са материјалним могућностима.
Предшколским образовањем је обухваћено 14,2 посто дјеце од укупне популације овог узраста , што је већи проценат у односу на остале предшколске установе у Републици Српској.

У згради обданишта се налази шест учионица са пратећим гардеробама и мокрим чворовима. Све собе имају центре за учење који су опремљени квалитетним дидактичким средствима.

У обданишту постоје двије јаслене и четири вртичке групе у којима ради дванаест васпитача.
Осим простора за наставу, обданиште располаже простором и за пратеће дјелатности: кухињу, припадајуће купатило, три канцеларије, зборницу, тоалет за особље, те хол чији се један дио користи као трпезарија.

Простор око Установе, двориште, је довољно велики, ограђен, безбједан и удобан за игру.
Дјеца предшколског узраста организују читав низ приредби али и учествују у приредбама и неким другим активностима које се организују на нивоу локалне заједнице. Сваке године се организују приредбе за родитеље, родбину и госте поводом Крсне славе обданишта -Светог Николе, 8. марта Међународног дана жена и Нове године; дјеца учествују у манифестацијама Дјечији осмјехи Конференција беба те организују посјету цркви поводом Лазареве суботе-Врбице. Богат и садржајан програм припрема се поводом Дјечије недјеље , Недјеље саобраћаја и Дана екологије.

Изузетно добру сарадњу обданиште остварује са локалном заједницом која му пружа сталну финансијску и сваку другу подршку те са основним школама, библиотеком и музејом, Црвеним крстом, Касарном и Полицијском станицом.

: 12998

Врх странице